Parket gaat druggebruik op Limburgse festivals onmiddellijk beboeten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook tijdens het komende festivalseizoen gaat het parket van Limburg een lik-op-stukbeleid voeren tegen druggebruik en overlast op evenementen. Festivalgangers die hogere sferen willen opzoeken en met drugs betrapt worden, kunnen rekenen op een minimumboete van 75 euro die ze onmiddellijk moeten betalen. Op vrijdag en zaterdag wordt het beleid al een eerste keer in praktijk gebracht tijdens het Daydream Festival in Lommel. Vorig jaar werd de onmiddellijke schikking voor drugsbezit al op vijf grote evenementen uitgetest. Er werden toen 269 boetes betaald. In totaal 27 personen betaalden de voorgestelde boete niet. Zij werden gedagvaard voor de correctionele rechtbank, waarop een effectieve veroordeling volgde.

De politiedienst die de overtreding vaststelt, zal onmiddellijk een geldboete voorstellen aan de overtreder. De overtreder zal de geldboete kunnen betalen via een betaalterminal of via een overschrijving. Ook bepaalde inbreuken op de wapenwetgeving zullen tijdens deze evenementen op de zelfde manier worden aangepakt. Naast de boete zal de overtreder afstand moeten doen van de aangetroffen drugs en/of wapens.

De omvang van de voorgestelde geldboete is vooraf vastgelegd en is afhankelijk van de omvang van de inbreuk. Indien de overtreder de voorgestelde boete niet wil betalen, zal het parket Limburg overgaan tot een dagvaarding voor de correctionele rechtbank op een themazitting.

Met deze aanpak wil het parket van Limburg duidelijk maken dat het gebruik van verdovende middelen en/of psychotrope stoffen tijdens festivals niet getolereerd wordt. Op die manier wil het ook vermijden dat jongeren in de sfeer van een festival beginnen te experimenten met drugs.

bron: Belga