Onderwijsvakbond COC afwachtend positief over extra geld voor M-decreet

door
Belga
Leestijd 2 min.

"In principe is het altijd positief als er extra geld wordt uitgetrokken om een probleem te verhelpen, maar of het genoeg geld is, dat zal in de praktijk moeten blijken. The proof of the pudding is in the eating, zoals de Engelsen zeggen." Dat is de reactie van Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de christelijke onderwijscentrale COC op de 15,2 miljoen euro die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) uittrekt om de gevolgen van het M-decreet in het onderwijs beter op te vangen. De kranten De Morgen, Het Laatste Nieuws en De Tijd berichten over het budget van 15,2 miljoen euro dat de Vlaamse regering bijkomend wil spenderen voor de toepassing van het M-decreet. Zo'n driehonderd nieuwe leraren zullen door dat extra budget vooral leerlingen met gedragsstoornissen en kleuters met het syndroom van Down kunnen helpen.

"Ik zou dan toch eerst moeten weten hoe die mensen zullen ingeschakeld worden, voor ik een gefundeerd oordeel hierover kan geven", zegt Koen Van Kerkhoven van COC vandaag aan Belga. "De toestand is op dit ogenblik hoe dan ook problematisch, dat hebben we al vaker aangekaart. Maar de vraag is nu of die bijkomende middelen veel gaan verhelpen. Veel zal ook afhangen van hoe de instroom van kinderen met beperkingen in het gewone onderwijs zal evolueren in de toekomst. Ook op dat vlak is opvolging nodig."

"Het water staat vooral in het basisonderwijs aan de lippen. De druk is daar het grootst, omdat de effecten er ook het grootst zijn", zegt Marianne Coopman, algemeen secretaris van het Christelijk Onderwijzersverbond (COV). "Hoe die driehonderd leraren gaan verdeeld worden over alle scholen en netten, moet afgewacht worden en ook hoe ze precies worden ingeschakeld is niet duidelijk." Volgens Coopman blijft zeker in het buitengewoon onderwijs nog heel wat ongerustheid heersen met het oog op het volgende schooljaar.

bron: Belga