Legerhelikopters in de kijker op opendeurdag luchtmachtbasis Bevekom

Legerhelikopters in de kijker op opendeurdag luchtmachtbasis Bevekom

Op de luchtmachtbasis van Bevekom (Beauvechain, provincie Waals-Brabant) kan het publiek zich woensdag gaan vergapen aan een resem binnen- en buitenlandse militaire helikopters. Er worden 5.000 tot 10.000 bezoekers verwacht voor de opendeurdag in het kader van de internationale oefening “Belgian Helidays”, zo is donderdag aangekondigd. De internationale oefening vindt plaats op 11, 12 en 13 april. Er zal een twintigtal helikopters aan deelnemen uit acht landen, waaronder de aanvalshelikopters Mi-24 (uit Tsjechië) en AH-64 Apache (uit de VS en Nederland), en het hele scala aan helikopters van het Belgische leger, zo zei luitenant-kolonel Stéphane Roobroek donderdag tijdens een persconferentie.

Tijdens de oefening zullen de helikopters in multinationale formaties – in het vakjargon zijn dat “Composite Air Operations” (COMAO) – vliegen over verschillende zones in België, zoals de Noordzee, West-Vlaanderen, Limburg en de Ardennen. Ook leden van de speciale troepen, een elite-eenheid van de landmacht, nemen aan de oefening deel.

Op woensdag 12 april is er op de luchtmachtbasis van Bevekom een opendeurdag. Het accent ligt er op “het gebruik van de militaire helikopters ten dienste van zowel Defensie als de natie”. Er is een vliegprogramma uitgewerkt (met onder meer luchtdopen en demonstraties van helikopters en modelvliegtuigen) en er worden verschillende legerberoepen in de kijker gezet.

Een ticket voor de opendeurdag kost 5 euro bij voorinschrijving via www.helidays.be (aan de kassa is dat 10 euro). Wie jonger is dan 22 jaar of een actieve militair mag mits voorinschrijving gratis binnen (anders betaalt hij 5 euro).

Bevekom is de grootste luchtmachtbasis van het land. Er werken meer dan 1.500 mensen, verspreid over meerdere eenheden. De helikoptereenheid 1 Wing herbergt de vier onlangs operationeel verklaarde NH90-transporthelikopters en dertien A109 Agusta’s. Deze laatste viert dit jaar zijn 25ste verjaardag. Onder meer de vliegbasis van Koksijde is aangehecht aan de 1 Wing.

bron: Belga