Juncker kapittelt Hongaarse premier Orban

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is niet te spreken over de nieuwe campagne van de Hongaarse premier Viktor Orban tegen Brussel. Orban stuurde elk Hongaars gezin een "suggestieve" vragenlijst over Europa. "Dit zegt meer over de auteur van de vragenlijst dan over de staat van de Europese Unie", zo reageerde de Commissievoorzitter. Onder de noemer "Laat ons Brussel stoppen" stuurde Orban elk Hongaars gezin een lijstje met zes vragen over Europa, voornamelijk over het migratiebeleid. Zo vraagt de premier zijn medeburgers onder meer "wat Hongarije moet doen wanneer Europa, ondanks een recente reeks terreuraanslagen in Europa, het land wil dwingen om migranten binnen te laten die illegaal zijn binnengekomen".

"Ik heb deze suggestieve vragenlijst gelezen en ik zou de intenties beter willen begrijpen", zo reageerde Juncker donderdag op de nieuwe campagne van Orban. "Maar deze manier van slecht praten over Brussel, nadat men de verklaring van Rome heeft ondertekend, zegt meer over de auteur van de vragenlijst dan over de staat van de Europese Unie", voegde de Luxemburger toe.

Juncker uitte ook kritiek op de recente Hongaarse wet die zou kunnen leiden tot de sluiting van de Central European University in Boedapest, opgericht door de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros. "Ik hou niet van deze beslissing", zo blikte Juncker al vooruit op het debat dat volgende week op het college van eurocommissarissen zal gevoerd worden.

Juncker en Orban behoren allebei tot de Europese Volkspartij. Ondanks de aanhoudende provocaties van Boedapest hebben de Europese christendemocraten en conservatieven hun Hongaarse partij steeds aan boord gehouden. Het zou de beste manier zijn om Orban nog enigszins onder controle te houden. Maar ook binnen de EVP raakt het geduld naar verluidt stilaan op. Zo kwam het woensdagavond op een fractievergadering in het Europees Parlement tot een zware aanvaring met de Hongaarse delegatieleider.

bron: Belga