Homans: “normale procedure gevolgd”

Homans: "normale procedure gevolgd"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) vindt niet dat ze Berings burgemeester Maurice Webers (sp.a) eerder op de hoogte had moeten brengen van het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee op zijn grondgebied. Dat zegt ze in een reactie op kritiek van Webers. Homans kondigde donderdag via Het Laatste Nieuws aan dat ze de erkenning – en dus ook de subsidies – intrekt van de Fatih-moskee in Beringen. “Documenten van de Staatsveiligheid wijzen ons op zaken die niet door de beugel kunnen”, argumenteerde de minister.

Burgemeester Webers vindt het “een schande” dat zijn gemeentebestuur het nieuws via de media moest vernemen. “De burgemeester zou toch op zijn minst in kennis gesteld mogen worden als de minister zo’n beslissing maakt? Ik vind het een heel raar verhaal. Zelfs mijn korpschef wist van niets”, hekelt hij.

Homans vindt echter niet dat ze Webers of de korpschef eerder had moeten inlichten. “De procedure is wat ze is, ik heb die gewoon gevolgd”, reageert ze. “De brieven naar de burgemeester, de moslimexecutieve, de provincie… zijn op weg. Bovendien heeft mijn kabinetschef vanmorgen redelijk vroeg al telefonisch contact gehad met de burgemeester en hem uitvoerig de problemen geschetst.”

De N-VA-minister noemt het bovendien “nogal vreemd dat de burgemeester nu uit de lucht valt”. “De geruchten over Turkse inmenging en het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen klinken al maanden. Heeft hij dat dan allemaal niet gehoord en gelezen?”

De beslissing van Homans volgt op een algemeen rapport dat de Staatsveiligheid haar woensdag heeft overgemaakt rond de Diyanet-moskeeën in Vlaanderen. “Daarin werd die van Beringen met naam en toenaam vermeld. Er is sprake van een hele reeks zaken die ingaan tegen onze erkenningsvoorwaarden”, aldus nog de minister. Ze heeft intussen ook over de twaalf andere moskeeën meer inlichtingen gevraagd.

bron: Belga