Groen licht voor visumvrij reizen voor Oekraïeners

Groen licht voor visumvrij reizen voor Oekraïeners
Groen licht voor visumvrij reizen voor Oekraïeners

Oekraïeners met een biometrisch paspoort hebben binnenkort geen visum meer nodig voor een kort verblijf in de Europese Unie. Daarvoor heeft het Europees Parlement donderdag in Straatsburg het licht op groen gezet.

Nadat in februari een akkoord was bereikt met de lidstaten, stemde donderdag ook het voltallige halfrond in met de opheffing van de visumplicht voor Oekraïense staatsburgers. Ze moeten dan geen visum meer aanvragen voor een zakenreis, een vakantie of een bezoek aan familie of vrienden. De visumafschaffing geldt voor verblijven met een maximale duur van negentig dagen.

De Europese Unie en Oekraïne onderhandelden sinds 2008 over de visumvrijstelling. Eind 2015 oordeelde de Europese Commissie dat Oekraïne voldoende vooruitgang had geboekt en aan alle eisen heeft voldaan. In april vorig jaar stelde de Commissie een visumvrijstelling voor. De lidstaten en het parlement gingen echter pas akkoord nadat de noodremprocedure voor de opschorting van de visumvrijstelling was aangescherpt.

Het akkoord, dat niet geldt voor reizen naar Groot-Brittannië en Ierland, moet nog goedgekeurd worden door de lidstaten, maar dat is slechts een formaliteit. Aangenomen wordt dat de afschaffing van de visumplicht in juni van kracht wordt.

Bron: Belga