Dit jaar drie valkennesten live te volgen in Brussel

Dit jaar drie valkennesten live te volgen in Brussel

Het is stilaan een traditie geworden: eens de lente in het land, installeren zich in Brussel verschillende broedende slechtvalkenfamilies waarvan er enkele live via streaming te volgen zijn. De 13de editie van Valken voor iedereen, een initiatief van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, volgt dit jaar in plaats van twee broedende paren, drie nesten. Naast het bekende koppel in de Sint-Michiels- en Sint-Goedele-kathedraal kan het publiek ook een valkenpaar in de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe in de gaten houden, en eentje in de Sint-Jobkerk van Ukkel. Het nest van het koppel in Sint-Pieters-Woluwe bevindt zich op 65 meter hoogte, helemaal in de nok van het gemeentehuis. In Ukkel heeft het koppel zich in de Sint-Jobkerk geïnstalleerd. Het nest bevindt zich in het midden van het uurwerk aan de klokkentoren.

De wijfjes van de slechtvalkenparen legden begin maart elk vier eieren en zijn sindsdien aan het broeden. Verwacht wordt dat de eieren al rond 7 of 8 april uitkomen. Dat broedproces kan nu 24 uur op 24 live gevolgd worden via de zeven weken durende blog www.valkenvooriedereen.be.

Brussel is in de loop der jaren een echte stad voor slechtvalken geworden. Naast de drie valkenparen die in de kijker geplaatst worden, zijn er nog negen andere paren die zich in de hoofdstad hebben genesteld. Hoewel slechtvalken dagroofvogels zijn, hebben ze zich zo goed aan het stadsleven aangepast dat ze nu zelfs ’s nachts jagen. Al is dat ook te danken aan de straatverlichting.

De ornithologen van het Museum voor Natuurwetenschappen observeren de valkenfamilies nauwkeurig en ringen de jongen. Zo krijgen ze een goed idee van de ontwikkeling van de populatie in en rond België en weten ze bijvoorbeeld dat het wijfje in de kathedraal uit Duitsland komt of dat een jong zopas van Sint-Pieters-Woluwe naar Antwerpen verhuisde.

bron: Belga