Belgische vliegtuig “Sonaca 200” in laatste testfase

Belgische vliegtuig "Sonaca 200" in laatste testfase

Het vliegtuig “Sonaca 200” van het bedrijf Sonaca Aircraft uit Gosselies is bijna klaar om in productie te gaan. Binnen een tweetal weken starten de testvluchten met het eenmotorige toestel met twee zitplaatsen. Voor het Belgische opleidings- en toerismevliegtuig zijn al bijna dertig bestellingen geplaatst, zo werd donderdag vernomen bij Pierre Van Wetter, de commercieel directeur van Sonaca. Hij hoopt het eerste exemplaar in oktober te leveren. De definitieve versie van de Sonaca 200 werd begin deze week voorgesteld in Gosselies, in de provincie Henegouwen. Het toestel zal rond 20 april zijn eerste vlucht maken. Nadien vliegt het naar de Zuid-Franse stad Avignon voor nog meer tests.

Het gaat eigenlijk om het tweede exemplaar van de afgewerkte versie. Een eerste werd geassembleerd, maar vliegt niet. Het is enkel gebruikt voor tests aan de grond, bijvoorbeeld op de vleugels. Een prototype van het vliegtuig, waaraan sindsdien nog heel wat wijzigingen werden aangebracht, vliegt sinds mei 2015 rond.

Van Wetter hoopt tegen eind september de Europese certificatie van het vliegtuig rond te hebben. Maar in juni al zouden de productieactiviteiten worden opgestart, wat een eerste levering mogelijk zou moeten maken in oktober.

De Sonaca 200 is ontworpen als opleidings- en toerismevliegtuig. De bestellingen zijn afkomstig van pilotenscholen in België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De basisprijs van het toestel bedraagt 175.000 euro.

Sonaca Aircraft is een dochteronderneming van vliegtuigonderdelenbouwer Sonaca. Een deel van het kapitaal is in handen van de Zuid-Afrikaanse vliegtuigontwikkelaar en -bouwer The Airplane Factory.

bron: Belga