“Assad zal als oorlogsmisdadiger berecht worden”

Assad zal als oorlogsmisdadiger berecht worden

“Ooit komt er een dag waarop het internationale gerecht zich zal uitspreken over Bashar al-Assad, die zijn volk afslacht.” Daar is alvast de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault van overtuigd, zei hij vandaag in een interview met de Franse nieuwszender CNEWS. Over de aan het Syrische regime toegeschreven gifgasaanval van dinsdag zei Ayrault nog dat “deze misdaden niet onbestraft blijven”. “Er zijn trouwens onderzoeken, commissies van de VN (…) Er zal een proces zijn tegen deze oorlogsmisdadiger.”

De VN-Veiligheidsraad kwam gisteren bijeen in spoedzitting over de aanval met chemische wapens in Syrië, maar die vergadering werd een maat voor niets. Een door de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië voorgelegd ontwerpresolutie, waarin de aanval scherp veroordeeld werd en een snelle opheldering geëist werd, stuitte op een Russisch veto. “Het is moeilijk om een resolutie te stemmen”, zei Ayrault daarover. “Elke keer we een resolutie indienen, is er een Russisch veto, soms gesteund door de Chinezen. Maar we moeten samenwerken, want dit bloedbad moet stoppen.”

Volgens VN-diplomaten zou de ontwerpresolutie vanaf vandaag wel gestemd kunnen worden. Vanuit Moskou klonk het gisteren nog dat het ontwerp “onaanvaardbaar” was.

Bij de aanval kwamen 86 mensen, onder wie 30 kinderen, om.

bron: Belga