Pepsi trekt omstreden reclamespot met Kendall Jenner in

Foto R.V.

Pepsi heeft beslist om het omstreden reclamespotje met de reality-ster Kendall Jenner te schrappen. Het filmpje ontlokte een storm van kritiek en die kon het bedrijf niet zomaar naast zich neerleggen.

In het bewuste filmpje is te zien hoe Kendall Jenner een fotoshoot onderbreekt om zich aan te sluiten bij een heftige demonstratie. Vervolgens biedt ze onder luid gejuich een blikje cola aan aan een agent, waarna de sfeer omslaat.

Critici hekelen het feit dat Pepsi in het filmpje andere demonstaties te kijk zet. Vooral de gelijkenis met de beelden rond de ‘Black Lives Matter’-protesten tegen politiegeweld was voor velen een doorn in het oog. Op sociale media deelden verschillende mensen foto’s van Afro-Amerikanen die tijdens protesten aan de stok krijgen met de politie. Bernice King, de dochter van burgerrechtenactivist Martin Luther King Jr, tweette bijvoorbeeld een foto van haar vader met de tekst ‘Wist papa maar wat de kracht van Pepsi is’.

Excuses

In een persbericht meldt de frisdrankengigant dat ze de kritiek ernstig neemt. Bedoeling van de clip was om ‘eenheid, vrede en begrip’ te willen uitstralen. Maar nu slaat het bedrijf mea culpa. “We hebben de bal misgeslagen en willen daarvoor onze excuses aanbieden”, klinkt het.

Het spotje werd deze dinsdag gelanceerd en gisteren weer ingetrokken. Het filmpje werd van YouTube gehaald en ook alle plannen voor de verdere uitrol werden geschrapt.