12-jarig meisje krijgt opvoering in prestigieuze Weense Staatsopera

AFP/ J. Klamar

Het 12-jarig operatalent Alma Deutscher krijgt haar eigen operavoorstelling in de Weense Staatsopera. Dominique Meyer, directeur van de Weense opera, heeft dat vandaag bevestigd.

De Britse tiener vertelt in haar operastuk het verhaal van Assepoester. Haar versie verschilt wel een tikje van het oorspronkelijke sprookje. Assepoester is hierin een jonge intelligente vrouw en geen passief meisje. De prinses in spe wordt verliefd op een prins bij het horen van een van zijn gedichten. In januari gaat ‘Cinderella’ in première. De opvoering was in 2016 al te zien in Wenen in een kleine productie, maar Alma, die al componeert sinds haar vier jaar, mikt nu hoger.

Muzikale carrière

Het wonderkind komt al sinds ze twee jaar oud is in aanraking met muziek. Haar ouders ontdekten toen dat ze dol was op een slaapliedje van Strauss en gaven haar de kans om piano te leren spelen, zo begon haar muzikale carrière. Een jaar later bespeelde ze een speelgoedviool, op haar vierde componeerde ze haar eerste stukken voor de piano om uiteindelijk op haar zesde haar eerste volledige sonate te schrijven.

De Britse Radio 4 vroeg haar vorig jaar in een radioshow wat haar toekomstplannen waren. Daarop antwoordde het meisje: “Na Cinderella wil ik mijn pianoconcerto schrijven. Ik heb het derde deel geschreven, maar ik moet het tweede deel afwerken. Ik schrijf nu ook een boek en ik wil het uitgeven en er een film van maken. Daarna wil ik muziek schrijven voor de film.”