Gros van export oud papier naar China vanuit België en buurlanden

Van de totale Europese export van oud papier naar China, nemen België en de buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkijk samen 59 pct voor hun rekening. Dat blijkt uit cijfers van de sectorfederatie Cobelpa en de Europese confederatie CEPI. Stora Enso, de op een na grootste producent van gerecycleerd papier in Europa, trok bij de bekendmaking van haar 5 miljoenste ton geproduceerd krantenpapier in Gent aan de alarmbel over de beschikbaarheid van gerecycleerde papiervezel. Want oud papier gaat vaak via Rotterdam naar China, terwijl het verwerkingsproces net een schoolvoorbeeld van circulaire economie is.
Uit cijfers van de Europese confederatie CEPI, aangevuld met materiaal van de Belgische sectorfederatie Cobelpa, blijkt dat er in 2015 niet minder dan 8,5 miljoen ton oud papier van Europa naar China geëxporteerd wordt. Daarvan kwam 614.000 ton uit België, maar ons land en de buurlanden (Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) zorgen samen 59 pct van de Europese oud papierexportvolumes richting China.
Stora Enso pleit voor een herziening van de huidige aanbestedingsprocedures van oud papier en karton binnen Europa, waarbij een maximale uitsortering in papier- en kartonfractie essentieel is, evenals een maximale valorisatie van de vezels binnen Europa.

bron: Belga