Gifgasaanval Syrië - Syrische oppositie beticht Moskou van leugens

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Syrische oppositie heeft de verklaring van Rusland van de hand gewezen, dat de Syrische luchtmacht in de stad Khan Shaykhun een chemisch wapendepot van de rebellen heeft getroffen. Die verklaring is een "leugen", zei de vicevoorzitter van de Syrische Nationale Coalitie, Abd al-Hakim Bashar, vandaag in Istanboel. Hij sprak van een "bloedbad" waarvoor de Syrische regering verantwoordelijk is. Bij de mogelijke luchtaanval met gifgas in Khan Shaykhun werden gisteren volgens activisten minstens 72 mensen gedood. De Syrische president Bashar al-Assad moet wegens oorlogsmisdaden voor een straftribunaal gebracht worden, zei de vicevoorzitter. Het Syrische regime vormt voor de Syrische bevolking een grotere bedreiging dan extremistische groepen als de terreurorganisaties Islamitische Staat (IS) of al-Qaida.

De aanval van gisteren op het rebellengebied in Syrië was waarschijnlijk een chemische aanval. Dat zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), verwijzend naar de symptomen die bij patiënten werden vastgesteld. De slachtoffers hadden geen externe verwondingen en leden aan vergelijkbare symptomen, waaronder acute ademhalingsproblemen die tot de dood leidde van de meesten van de 72 slachtoffers, deelde het VN-gezondheidsagentschap in een communiqué mee. "Sommige gevallen lijken bijkomende symptomen te vertonen van blootstelling aan organische fosforverbindingen, een categorie chemicaliën die zenuwgassen bevatten", aldus de WHO.

Intussen liet Ankara weten dat dertig van de meer dan 160 gewonden van de mogelijke gifgasaanval vanuit Idlib naar Turkije werden overgebracht om daar behandeld te worden. Dat deelde de Turkse minister van Gezondheid Recep Akdag dinsdag mee. Twee van hen zijn onderweg bezweken. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, dat gevestigd is in het Britse Coventry, zijn er tot dusver 72 doden geteld, onder hen 20 kinderen. Volgens de artsen ter plekke vertonen de patiënten gelijkaardige symptomen als slachtoffers van een gifgasaanval, meer bepaald acute ademhalingsproblemen, verwijde pupillen, krampen en schuim dat uit de mond komt.

Bron: Belga