Francken: “In maart 135 criminele illegalen terug naar thuisland gestuurd”

Francken: "In maart 135 criminele illegalen terug naar thuisland gestuurd"

België stuurde in de loop van de maand maart 135 “criminele illegalen” vanuit de gevangenis terug naar hun thuisland. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vandaag. Hij haalt in één beweging uit naar zijn voorganger Melchior Wathelet, “die bij de vleet criminelen regulariseerde”. De 135 personen die werden teruggestuurd, moeten samen 3.453 maanden of bijna 288 jaar aan effectieve gevangenisstraf uitzitten, aldus Francken. In een “top 3” geeft hij aan wie tot de zwaarste straffen veroordeeld werd: een Jordaniër kreeg 200 maanden cel voor onder andere poging tot doodslag en aanranding, een Marokkaan kreeg 144 maanden voor onder andere drugsgerelateerde feiten en een Algerijn moest 141 maanden de cel in voor feiten die te maken hebben met drugs en prostitutie.

In februari werden nog 112 veroordeelden teruggestuurd, in januari 109. In de eerste drie maanden van 2017 gaat het alles samen dus om 356 personen. “Zo stuurden wel al meer criminelen terug dan voorganger Melchior Wathelet Junior op een heel jaar”, zegt Francken. “Maar ja, die regulariseerde dan ook criminelen bij de vleet. Wij repatriëren ze. Dát is het verschil met een linkse staatssecretaris op migratie.”

Wathelet was staatssecretaris voor Migratie tussen november 2009 en december 2011 in de regering-Leterme II, die vanaf eind april 2010 ontslagnemend was.

bron: Belga