Europees Parlement wil rechten EU-burgers centraal stellen in Brexit-onderhandelingen

Europees Parlement wil rechten EU-burgers centraal stellen in Brexit-onderhandelingen
Europees Parlement wil rechten EU-burgers centraal stellen in Brexit-onderhandelingen

De Europese burgers en hun rechten moeten een centrale plaats krijgen tijdens de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit. Dat vinden de leden van het Europees Parlement, zo maakten ze duidelijk tijdens een debat over het Britse vertrek uit de EU. “Hoe kun je een ‘hard Brexit’ bekomen zonder fysieke grens met Ierland? Hoe een harde Brexit verzoenen met uw wens om het Verenigd Koninkrijk meer te verenigen?”, vroeg de groene fractieleider Philippe Lamberts zich luidop af, terwijl hij zich tot de Britse premier Theresa May richtte. “Al deze tegenstellingen moeten worden opgelost om schade voor de burgers te vermijden. Dat moet de prioriteit van deze onderhandeling worden.”

N-VA-parlementslid Helga Stevens hoopt dat “een proces kan aangevat worden dat een betere toekomst garandeert voor de Europese volkeren”. “Ook wij vinden dat het essentieel is dat de rechten van de burgers snel en op een evenwichtige manier worden aangepakt.” Voor de liberale fractieleider Guy Verhofstadt (Open Vld) moet gewaakt worden over de principes die ook de stichters van de Europese samenwerking hoog in het vaandel voerden: vrijheid, gerechtigheid en vrede. De relatie tussen het VK en de EU “was misschien niet passioneel, maar het was ook geen mislukking”, aldus Verhofstadt.

Voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker komt bij de onderhandelingen “meer kijken dan enkel verdragen en paragrafen”. “Neen, het gaat om het lot van vier miljoen mensen die een band hebben met het Verenigd Koninkrijk. Deze mensen hebben hun leven uitgebouwd op basis van het partnerschap tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De Commissie wil hun belangen blijven verdedigen. Deze mannen en vrouwen mogen in geen geval pasmunt worden, ze mogen niet gegijzeld worden. We moeten erover waken dat ze niet in de afgrond van onzekerheid worden geduwd.”

Bron: Belga