Brexit - Grote meerderheid in Europees Parlement keurt resolutie over Brexit-onderhandelingen goed

door
Belga
Leestijd 1 min.

De resolutie waarin het Europees Parlement zijn prioriteiten uitzet voor de onderhandelingen over de Brexit, is vandaag door een grote meerderheid van de parlementsleden goedgekeurd. De meeste Belgische leden van het EP stemden voor, enkel de vier N-VA'ers onthielden zich, terwijl Gerolf Annemans (Vlaams Belang) tegen stemde. De resolutie was een gezamenlijk initiatief van de EVP, de sociaaldemocratische S&D, de liberalen en de groenen. Uiteindelijk sloot ook de extreemlinkse GUE/NGL zich bij hen aan, zodat een comfortabele meerderheid van 516 stemmen voor, 133 tegen en 50 onthoudingen gevonden werd.

In de tekst zet het parlement de rode lijnen uit voor de Brexit-onderhandelingen die over enkele weken met Londen worden aangeknoopt. Het parlement onderhandelt niet mee, maar zal op het einde van de rit over het uiteindelijke Brexit-akkoord moeten stemmen.

De parlementsleden stellen de rechten van de Europese burgers voorop, herinneren eraan dat toegang tot de interne markt altijd gepaard moet gaan met het respecteren van de vier fundamentele vrijheden en met het toezicht door het Europees Hof van Justitie en verwerpen het Britse voorstel om de gesprekken over de Brexit en de toekomstige Europees-Britse relaties tegelijkertijd te voeren.

Bron: Belga