Animal Rights en GAIA willen inzage in actieplan Slachthuis Tielt

Animal Rights en GAIA willen inzage in actieplan Slachthuis Tielt

Dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights willen absolute openheid over de inhoud van het actieplan van het varkensslachthuis in Tielt. Ze reageren daarmee op het nieuws dat het Exportslachthuis van Debra Group terug open gaat. Het was Animal Rights die twee weken geleden de kat de bel aan bond door het verspreiden van een schokkende filmpje. “GAIA en Animal Rights vragen aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, volledige openheid over de maatregelen die het slachthuis genomen heeft om herhaling van de afschuwwekkende varkensmishandelingen te voorkomen. Daar heeft de hele bevolking recht op”, reageren GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas. “Het gaat hier immers niet om incidentele gevallen maar over structurele wanpraktijken en die vergen structurele maatregelen”, aldus de dierenrechtenorganisaties.

Ze hebben maar weinig vertrouwen in het actieplan. “Eerst zien en dan geloven”, onderstreept Vandenbosch. “Gelet op de heersende mentaliteit van laksheid in dat slachthuis, heb ik er maar weinig vertrouwen in dat de bedrijfsleiding het dierenwelzijn werkelijk ter harte zal nemen.” Vooral omdat het slachthuis een aanvraag heeft lopen om de capaciteit op jaarbasis uit te breiden van 1,5 miljoen varkens naar 2,5 miljoen varkens. “Gezien de plannen om de slachtcapaciteit uit te breiden met één miljoen dieren extra is het dierenwelzijn ons inziens verre van verzekerd”, vult Nadine Lucas aan.

Maandag stonden de organisaties nog zij aan zij aan de poorten het slachthuis om actie te voeren. Ruim 500 mensen namen deel aan het stil protest en legden witte bloemen neer. Animal Rights diende ook een klacht in bij het parket van Brugge, GAIA stelde zich burgerlijke partij.

bron: Belga