Monogamie de norm? Koppels met een open relatie hebben betere band

Partners die er een open relatie op nahouden, zijn minder jaloers dan strikt monogame mensen. Ze hebben ook meer vertrouwen in elkaar, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

De bevindingen van de onderzoekers van de Universiteit van Michigan gaan in tegen wat intuïtief vaak wordt aangenomen: dat monogamie het ultieme bewijs is van verbondenheid, vertrouwen en liefde met een grote L.

Volgens de auteurs van de studie kan dat ideaalbeeld stilaan de prullenmand in. Koppels die er samen voor kiezen om elkaar niet exclusief op te eisen, blijken elkaar meer te vertrouwen dan monogame koppels.

Ze zijn ook minder snel jaloers en bovendien blijken ze meer waarde te hechten aan hun 'primaire' relatie dan aan de 'secundaire' verhoudingen, die ook minder passioneel verlopen. Dat spreekt volgens de onderzoekers tegen dat niet-monogame koppels elkaar niet graag zouden zien of niet gelukkig zijn in hun relatie.

Het volledige onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijschrift Perspectives on Psychological Science, vind je hier.