Dolgelukkige das graaft zes dagen om van kalf te kunnen smullen

Dolgelukkige das graaft zes dagen om van kalf te kunnen smullen
Flickr / James Perdue

Een groep onderzoekers heeft gezien hoe een Amerikaanse das maar liefst zes dagen gegraven heeft om een kalf te verhullen. Het indrukwekkende graafwerk was een primeur voor de wetenschappers.

De das is een omnivoor. Eerder is al waargenomen hoe ze kleine dieren ondergronds bewaren, zodat ze er later van kunnen eten. Maar nooit eerder hadden ze gezien hoe een Amerikaanse zilverdas een grotere prooi onder de aarde verstopte.

Tot deze zilverdas, die zes dagen en nachten groef totdat het kalf door de grond zakte. Om zijn werk nog eens te onderstrepen, kijkt het dier nog eens apetrots in de camera. “Ik ben enorm verrast dat een das dit doet”, reageert onderzoeker Evan Buechley van de Universiteit van Utah bij The Guardian.

De wetenschappers hadden een aantal karkassen van kalveren achtergelaten in de Grassy Mountains in Utah, om te kijken welke roofdieren erop reageren. “Ik had een heleboel aasgieren en misschien enkele adelaars of coyotes verwacht. Maar deze das stal de show”, aldus Buechley.

Het gedrag van de graafgrage das bleek bovendien niet uniek te zijn. Een ander karkas was ook begraven door een soortgenoot. Na al het harde werk namen beide dassen een welverdiende ondergrondse pauze. Naast hun voedselbron groeven ze nog een hol, waar ze elf dag niet meer uitkwamen.