Verkiezingswinnaar Bojko Borissov wil Bulgarije opnieuw besturen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Bulgaarse ex-premier Bojko Borissov (GERB) wil opnieuw eerste minister van een coalitieregering in Sofia worden. Daarover werden de centrumrechtse partij GERB (Burgers voor Europese Ontwikkeling van Bulgarije) en de nationalistische Verenigde Patriotten het vandaag eens. Indien beide partijen er niet in slagen een regering te vormen, dringen nieuwe verkiezingen zich op, waarschuwde Borissov.

De gesprekken zullen de komende dagen voortgezet worden. De GERB kwam als winnaar uit de vervroegde parlementsverkiezingen van 26 maart, maar greep met slechts 95 van de 240 zetels ruim naast de absolute meerderheid. De nationalisten werden met 27 zetels de op twee na sterkste partij achter de socialisten (ex-communisten, 80 zetels).

De GERB en de Verenigde Patriotten willen een akkoord over een volledige vierjarige legislatuur, zei Borissov. De 57-jarige politicus is tot dusver tweemaal met zijn regeringen (2013 en 2016) afgetreden, maar won telkens de daaropvolgende verkiezingen. Volgens politicologen zou een burgerlijk-nationalistische regering niet stabiel zijn en rijk aan conflicten, omdat de Nationalisten op politiek vlak nauwer aanleunen bij de socialisten dan bij de GERB. Bulgarije neemt op 1 januari 2018 het roulerende voorzitterschap van de Raad van de EU over.

bron: Belga