Tribunaal buigt zich over geldigheid van Braziliaanse verkiezingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Brazilië zijn voor het het hoogste kiestribunaal TSE (Tribunal Superior Eleitoral) vandaag de debatten van start gegaan over de geldigheid van de laatste presidentsverkiezingen in 2014. Het proces brengt het presidentschap van de conservatief Michel Temer mogelijk in gevaar. In 2016 volgde Temer als vicepresident Dilma Rousseff op als staatshoofd van Brazilië. Rousseff werd in 2014 voor een tweede termijn herverkozen, maar werd afgezet in de nasleep van een grootschalig corruptieschandaal. Er rezen onder meer beschuldigingen dat ze tijdens de campagne voor die verkiezingen verduisterde publieke gelden had aangewend.

Het TSE buigt zich vanaf vandaag over een meer dan 1.000 pagina's tellend rapport over de beschuldigingen. Tenzij een van de zeven rechters uitstel vraagt, wat niet onwaarschijnlijk is aangezien twee van de leden door de president worden benoemd, duren de debatten nog tot donderdag. Daarnaast kan ook de verdediging uitstel aanvragen.

Indien het tribunaal de verkiezing ongeldig verklaart, vervalt het mandaat van de tandem Rousseff-Temer en moet die laatste ook zijn post verlaten. Een opvolger wordt dan aangeduid door het parlement, of door nieuwe verkiezingen, afhankelijk van de precieze datum waarop het TSE zijn oordeel velt. Daarnaast kan het tribunaal ook beslissen om Rousseff en Temer een verbod op te leggen om zich gedurende acht jaar verkiesbaar te stellen.

De verdediging van Temer heeft al laten weten dat hij bij een ongeldigverklaring van de verkiezingen alle mogelijke rechtsmiddelen zal uitputten om te proberen zijn termijn, die nog loopt tot eind 2018, uit te zitten.

Bron: Belga