Ontploffing Sint-Petersburg – Elf doden, Poetin op plaats van aanslag

Ontploffing Sint-Petersburg - Elf doden
Ontploffing Sint-Petersburg - Elf doden

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandagavond bloemen neergelegd op de plaats van de vermoedelijke aanslag van eerder op de dag in Sint-Petersburg, waarbij volgens de laatste balans elf mensen om het leven kwamen. Daarnaast raakten ongeveer 45 mensen gewond. Poetin hield geen toespraak, maar legde enkel een boeket rode bloemen bij het station Technologitsjeski institoet, waar de metro waar de getroffen metro gestopt is na de ontploffing van de bom rond 14.40 uur (13.40 uur Belgische tijd). Hij betuigde eerder op de dag wel zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers.
De woordvoerder van Poetin Dmitry Peskov bevestigde maandagavond nog dat er duidelijk tekenen zijn dat het om een terreuraanslag gaat, maar dat er nog een finale conclusie moet volgen. “Vanuit een juridisch standpunt kunnen we nog niet zeggen dat het een terreuraanslag gaat. Onderzoekers zullen dat kunnen zeggen wanneer ze alle hypotheses hebben bekeken. We moeten dus wachten tot onderzoeken zijn afgelopen.” De vermoedelijke aanslag werd nog niet opgeëist.
De Russische politie is nog op zoek naar twee verdachten. Een van hen zou de bom in een aktetas onder een zetel in de metrotrein geplaatst hebben, de andere zou een bom in het metrostation Plosjtsjad Wosstanija (Plein van de Opstand) gedeponeerd hebben. Het tweede springtuig werd tijdig door de veiligheidsdiensten ontdekt en onschadelijk gemaakt. Volgens persagentschap Interfax zou een van de bommen mogelijk door een zelfmoordenaar tot ontploffing zijn gebracht, en zou die kamikaze een 23-jarige man uit Centraal-Azië zijn, die radicaalislamitische sympathieën had. Volgens TASS zouden dan weer een man en een vrouw betrokken zijn bij de aanslag.
De Amerikaanse president Donald Trump noemde de mogelijke aanslag een “vreselijke zaak”. “Het gebeurt overal ter wereld. Het is absoluut een vreselijke zaak”, zei hij aan reporters. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zegt “geschokt en bedroefd te zijn over het nieuws van de aanslagen in Sint-Petersburg. Niets kan zo’n barbaarse daden goedpraten”, terwijl secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres verklaarde dat “de verantwoordelijken van deze aangrijpende daad verantwoording moeten afleggen”.

Bron: Belga