‘Onthaalgrootouders’ moeten daling van onthaalmoeders opvangen

'Onthaalgrootouders' moeten daling van onthaalmoeders opvangen

Het aantal onthaalouders in Vlaanderen daalt zienderogen. De voorbije twee jaar kwam er voor elke twee onthaalouders die ermee ophielden slechts één nieuwe bij. Roeselare wil nu ‘onthaalgrootouders’ inzetten om het tekort op te vangen, zo melden verschillende kranten vandaag. “Sinds het decreet op de kinderopvang van 1 april 2014 zijn er 1.588 onthaalouders gestopt en slechts 818 gestart”, zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) aan Het Laatste Nieuws en De Morgen. Vandaag telt Vlaanderen dus bijna 800 onthaalmoeders minder dan drie jaar geleden.

Het decreet had nochtans tot doel om “voldoende, kwaliteitsvolle kinderopvang te realiseren die voor iedereen toegankelijk is”. Maar op dit moment is slechts voor 52 procent van de kinderen opvang voorzien. Dat het aantal onthaalouders sindsdien sterk daalde is vooral te wijten aan de strengere normen voor de locatie waar zij de opvang organiseren en aan de administratieve rompslomp die steeds groter wordt.

In een reactie op die daling probeert het Zorgbedrijf Roeselare nu als eerste in Vlaanderen grootouders in te schakelen. Omdat ze vaak toch al voor de kleinkinderen zorgen, kunnen ze er volgens het zorgbedrijf ook nog andere kinderen bijnemen. Volgens De Standaard en Het Nieuwsblad zijn er in Roeselare nog slechts dertig onthaalouders over, voor elke maand 250 kinderen.

bron: Belga