Franse presidentsverkiezingen - Onuitgegeven debat tussen de elf kandidaten voor het Elysée

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een onuitgegeven oefening in de Franse politieke geschiedenis: alle elf kandidaten voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen blazen verzamelen naar aanleiding van een debat dat georganiseerd wordt door de nieuwszenders BFMTV en CNews. Op 20 maart was er een eerste confrontatie, maar toen zaten enkel de vijf kandidaten samen die in de peilingen meer dan 10 procent hadden gehaald. Dat waren Marine Le Pen, Emmanuel Macron, François Fillon, Benoît Hamon et Jean-Luc Mélenchon. De zes andere kandidaten die de benodigde 500 handtekeningen verzameld hebben, schuiven deze keer mee aan tafel: Nicolas Dupont-Aignant, Jean Lasalle, Nathalie Arthaud, Jacques Cheminade, François Asselineau en Philippe Poutou.

Het debat vanavond, dat naar alle waarschijnlijk bijna vier uur zal duren, zal draaien rond drie thema's: werkgelegenheid, veiligheid en sociaal model. Elk van de kandidaten krijgt 17 minuten spreektijd. Mogelijk wordt dit het enige debat met alle elf de kandidaten voor de eerste ronde. France Télévisions organiseert op 20 april een laatste debat, maar Jean-Luc Mélenchon heeft al laten weten dat hij niet zal deelnemen als die datum -drie dagen voor de eerste ronde- behouden wordt. Ook Le Pen en Macron hebben al voorbehoud aangetekend tegen die datum.

Mélenchon, de frontman van de beweging La France Insoumise, was bij algemene consensus de winnaar van het debat van 20 maart. Hij staat in de peilingen intussen op 15 procent en gaat daarmee de kandidaat van de Parti Socialiste Benoît Hamon vooraf. Die staat op 10 procent. De zes "kleinere" kandidaten krijgen vandaag een uitgelezen kans om zich aan de Franse bevolking voor te stellen en hun programma kenbaar te maken. De bekendste onder hen is ongetwijfeld "souvereinist" Nicolas Dupont-Aignant. Hij stelt onder meer voor om de grenzen te sluiten. In de peilingen staat hij op 4 procent.

bron: Belga