Europees Parlement wil geen palmolie die ontbossing in de hand werkt

Europees Parlement wil geen palmolie die ontbossing in de hand werkt
Europees Parlement wil geen palmolie die ontbossing in de hand werkt

Het Europees Parlement vraagt maatregelen tegen ontbossing die het gevolg is van de productie van palmolie. Zo wil het parlement dat de Commissie en de lidstaten een eengemaakt certificaat invoeren dat verzekert dat ingevoerde palmolie niet afkomstig is van illegale houtkap of ontbossing. Europa voert jaarlijks zeven miljoen ton palmolie in. Het product wordt onder meer gebruikt in de voedingsindustrie en voor de productie van biobrandstoffen. Met een aandeel van 85 tot 90 procent in de wereldwijde productie staan Maleisië en Indonesië te boek als de belangrijkste exporteurs. De teelt van palmolie werkt echter ontbossing in de hand en vormt een bedreiging voor diersoorten als de tijger en de oerang oetan.

In een niet-bindende aanbeveling dringen de Europarlementsleden bij de Commissie en de lidstaten aan op een eengemaakt certificaat dat verzekert dat de ingevoerde palmolie op duurzame wijze is geproduceerd. Daarnaast breken de volksvertegenwoordigers een lans voor de uitdoving van het gebruik van palmolie bij de productie van biobrandstoffen.

De Maleisische minister van Plantages Mah Siew Keong heeft al zijn verzet tegen de resolutie uitgesproken. Die dreigt volgens hem negatieve gevolgen te hebben voor de export naar Europa. “Deze industrie is een cruciale inkomstenbron voor de meer dan 600.000 kleine producenten in Maleisië”, betoogde de minister, die erop hamerde dat zijn land tal van maatregelen heeft genomen om de bossen en de biodiversiteit te beschermen.

Bron: Belga