Colombiaanse regering breidt noodhulp uit na modderstroom

Colombiaanse regering breidt noodhulp uit na modderstroom

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos breidt de hulpmaatregelen uit voor de mensen in de door een modderstroom verwoeste stad Mocoa. Het kabinet kondigde gisterenavond in Bogotá een economische, sociale en ecologische noodtoestand af, waardoor financiële noodhulp sneller toegekend kan worden. Bovendien werd de bouw van een aquaduct voor de watervoorziening en een nieuw ziekenhuis in de Zuid-Colombiaanse stad goedgekeurd. Rond de 14 miljoen dollar voor onmiddellijke hulp werd vrijgemaakt. De regering stuurt in de marge van de noodhulp verder ook 2.000 kooktoestellen, 7.000 dekens en 6.000 matrassen naar Mocoa. Door de vernielde waterleidingen rijden 26 tankwagens naar de stad om de bevolking van drinkwater te voorzien.

Santos wil vooral dat de huizen weer opgebouwd worden, die stabiel moeten zijn. “Mocoa zal beter af zijn dan voor de aardverschuiving”, beloofde hij opnieuw. Het aantal slachtoffers is inmiddels naar 273 gestegen.

Na hevige regenval waren van de omliggende hellingen water- en modderstromen als een lawine over de stad in de omgeving van de Ecuadoraanse grens gewalst. Vredesnobelprijswinnaar Santos benoemde minister van Defensie Luis Carlos Villegas tot zaakgelastigde voor de wederopbouw. Het aantal gewonden schommelt rond de 300.

Zelfs de guerrillabeweging Farc, die de strijd heeft beëindigd en momenteel in 26 zogenaamde vredeskampen onder VN-controle de wapens afgeeft”, heeft haar hulp aangeboden. “We hebben met guerrillero’s gesproken en hen de toelating gegeven om naar Mocoa te gaan om er te werken en te helpen bij de wederopbouw”, zei Farc-woordvoerder Iván Márquez. Het gaat om 400 leden van het “Zuidblok”, die zich op drie uur van Mocoa in een kamp bevinden om er de overgang naar een normaal leven te organiseren.

bron: Belga