Bourgeois naar Brazilië en Peru – Bourgeois moet wachten op Brugse Zot

Bourgeois naar Brazilië en Peru - Bourgeois moet wachten op Brugse Zot

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft dinsdag tijdens een evenement in Sao Paulo een eerste Braziliaanse Brugse Zot van het vat getapt. Hij moest er wel geduld voor uitoefenen: de Brazilianen zaten zonder gas. Brouwerij De Halve Maan uit Brugge had een sjiek restaurant afgehuurd om zijn Brugse Zot en Straffe Hendrik te lanceren in Brazilië. Bedoeling was dat Bourgeois zou speechen en aansluitend de eerste Brugse Zot van het vat zou tappen. Dat liep mis, want om bier te tappen is gas nodig en de gasfles was leeg. Na een halfuurtje arriveerde een nieuwe gasfles en lukte het alsnog.
“Het is tekenend voor wat je als ondernemer meemaakt in Brazilië”, zegt CEO Xavier Vanneste van De Halve Maan. De lancering in Brazilië vergde een hele voorbereiding en er is volgens de CEO jaren over gepraat. Net als in Mexico, waar de brouwerij vorig jaar zijn eerste stappen zetten, is de bureaucratie er een uitdaging. De Halve Maan is al in een dertigtal landen actief.
Er was al bier van De Halve Maan in Brazilië, maar op kleine schaal. “Nu willen we het ambitieuzer aanpakken. We hebben een joint venture opgericht met onze Braziliaanse partner, waarbij we zelf 80 procent eigenaar zijn. En we hebben een Belgische directeur in Brazilië aangesteld”, legt Vanneste uit. “Op termijn willen we een paar duizend hectoliters uitvoeren naar Brazilië.”
Dat Brazilië uit een diepe politieke en economische crisis komt, deert Vanneste niet. “Ik zag een opportuniteit. De prijzen en lonen waren te hoog geworden. Dat is nu gecorrigeerd.” Door de taxatie van liefst 70 procent op de import en de transportkosten, zullen de Brugse Zot en Straffe Hendrik voor de Braziliaan een stuk duurder zijn dan voor de Belg.

bron: Belga