Bourgeois naar Brazilië en Peru – Binnenkort voor het eerst Belgische peren in Brazilië

Bourgeois naar Brazilië en Peru - Binnenkort voor het eerst Belgische peren in Brazilië

Na lang aandringen heeft Brazilië ons land een vergunning gegeven om peren in te voeren in het Zuid-Amerikaanse land. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bekendgemaakt tijdens zijn economische missie in Brazilië en Peru. Sinds de Russen bijna drie jaar geleden een embargo invoerden op verschillende voedingsproducten uit de Europese Unie, zoeken Belgische fruittelers naar nieuwe afzetmarkten. Ze vonden onder meer al India en Canada, en voegen er nu met Brazilië een gigantische markt aan toen. Ook voor appelen hopen ze binnenkort de Braziliaanse poort open te breken.

Het had heel wat voeten in de aarde om de vergunning geregeld te krijgen, maar normaal gezien zullen er later dit jaar Belgische peren in de Braziliaanse winkels liggen. “We mikken met een eerste lading op 15.000 à 20.000 ton”, zegt Yves Lapere, lokaal vertegenwoordiger van het Vlaamse exportagentschap FIT. “Er zijn contacten met Vlam (het Vlaamse marketingagentschap voor agro- en visserijmarketing, red) om promotie te doen.”

Die promotie zal nodig zijn. Ten eerste is Brazilië al een fruitland bij uitstek, met enorme eigen productie. “We zullen leveren in augustus en september, net voor de start van het perenseizoen in Brazilië”, legt Lapere uit. Maar promotie zal ook nodig zijn omdat de Brazilianen andere voorkeuren hebben. “Ze hebben graag blinkend fruit, terwijl onze Conferenceperen een matte schil hebben.”

bron: Belga