Acties loodsen - VSOA akkoord met voorstel Weyts, ACOD beslist vrijdag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De liberale vakbond VSOA gaat akkoord met een voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) over de hervorming van het loodswezen. De socialistische ACOD laat haar leden vrijdag stemmen. Daarover schreef Flows vandaag en de partijen bevestigen het nieuws. Al geruime tijd rommelt het in het Vlaamse loodswezen. Bevoegd minister Weyts wil de overheidsdienst efficiënter maken. Toen Weyts recent eenzijdig een toegeving over multi-inzetbaarheid deed aan de rivierloodsen, verenigd in de Beroepsvereniging van Loodsen, waren ACOD en VSOA niet tevreden. Het kwam een hele week tot stiptheidsacties met daardoor lange wachttijden voor vele schepen, maar de acties werden intussen opgeschort.

VSOA heeft nu ook een akkoord met de minister. "Het houdt in dat er enerzijds zes multivalente loodsen worden aangeworven. Anderzijds zijn er afspraken voor een berekening van de werkdruk en wordt gekeken naar een gelijkere verloning omdat er nu nog discrepanties zijn", zegt VSOA-secretaris Gerda De Norre. "Het is wel een gemiste kans dat er geen volledige multivalentie komt. Ze zal alleen gelden voor de trajecten zee en kanaal."

"Inhoudelijk grijpt deze overeenkomst terug naar het akkoord van maart 2016 over efficiëntieverhoging binnen het loodswezen", reageert Weyts. "Dit akkoord heeft zeer veel voeten in de aarde gehad, met moeizame besprekingen met zowel de traditionele vakbonden als de beroepsverenigingen vooraf. Ik hoop dat we met dit akkoord de basis hebben gelegd voor een duurzame sociale vrede en efficiënte dienstverlening van het loodswezen."

Het is wel nog afwachten wat de ACOD-loodsen zullen beslissen. Voor hen is de multivalentie minder van tel. Zij leggen vooral een aantal sociale strijdpunten op tafel, onder meer over werkbaar werk en de eindeloopbaanregeling. Vrijdag kunnen de leden stemmen over of zij opnieuw actie willen voeren, bevestigt adjunct-secretaris Eddy Hendryckx.

bron: Belga