105e Scheldeprijs is eerbetoon aan Tom Boonen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De site van het MAS in Antwerpen zal dit jaar niet fungeren als startplaats voor de 105e editie van de Scheldeprijs (1.BC). Die eer valt morgen uitzonderlijk Mol te beurt. Meteen houden de organisatoren daarmee een eerbetoon aan Tom Boonen, winnaar in 2004 en 2006 van de Scheldeprijs, omdat de ex-wereldkampioen zondag na Parijs-Roubaix definitief de fiets aan de haak hangt. Vanuit Mol wordt een rondtocht door de Kempen opgezet. Na goed 50 kilometer koers passeert men opnieuw door de woonplaats van Boonen om zo in Tielen terug op het traditionele traject te komen. Na 152 kilometer koers zit de grote lus erop en begint men op en rond de Churchilllaan van Schoten aan de drie plaatselijke ronden van elk 16,8 kilometer. De verhuis van de startplaats is wel eenmalig. Volgend jaar keren de organisatoren met hun wedstrijd terug naar Antwerpen.

Vorig jaar ging de zege in de Scheldeprijs naar de Duitser Marcel Kittel. Hij werd daarmee absoluut recordhouder wat betreft overwinningen in Schoten. Eerder al zegevierde Kittel achtereenvolgens in 2012, 2013 en 2014 en de renner van het succesvolle Quick-Step Floors aast opnieuw op een zege.

Zijn landgenoot André Greipel van het fel geplaagde Lotto Soudal ligt ook gebrand op een overwinning op de Churchilllaan. Het zou zijn eerste zijn nadat hij vorig jaar derde werd en toen enkel Kittel en Mark Cavendish moest laten voorgaan. Edward Theuns, in 2015 tweede na Alexander Kristoff, mag zijn kans verdedigen bij Trek-Segafredo. De Franse sprinters Arnaud Démare en Nacer Bouhanni kunnen er voor zorgen dat er na Maurice Leturgie - de winnaar van de eerste editie van de Scheldeprijs in 1907 - eindelijk nog eens een Fransman op de erelijst komt te staan.

bron: Belga