Annelies Beck leest mee: "Als student had ik een eigen leesclub"

Annelies Beck
Foto R.V.

Journaliste Annelies Beck is deze maand Metro’s Leesclubvoorzitter. Ze leest samen met jullie ‘De vorm van ruïnes’ van Juan Gabriel Vásquez.

“Onderweg zijn met het openbaar vervoer en lezen is bij het heerlijkste dat er is. Je reist zelf én in je hoofd. Nergens kun je zo goed voor je uit staren als door het raam van een rijdende trein en tegelijk helemaal in je boek verzonken zijn. Ik heb altijd graag gelezen en heb altijd en overal een boek bij me. Ik lees uit nieuwsgierigheid, om dingen bij te leren, om in andere werelden te worden ondergedompeld of de wereld door de ogen van iemand anders te zien.”

“Ik ben een omnivoor en lees heel veel genres: hedendaagse romans, historische verhalen, non-fictie, thrillers… Moeilijk om te zeggen hoeveel boeken ik gemiddeld lees. Drie à vier per maand? Sommige boeken lees je snel, sommige traag. Sommige lees ik voor het slapengaan, andere op de bus of tram. En nog andere lees ik opgekruld in de zetel of op het terras van een café.”

“Ik heb wel wat leesclubervaring. Toen ik een jaar of 11 à 12 was, heb ik meegedaan met de Kinder- en Jeugdjury. Later, als student, organiseerden een paar vrienden en ik ook bijeenkomsten om over boeken te praten. Ideeën en leeservaringen uitwisselen met mensen die hetzelfde boek gelezen hebben, brengen je vaak nieuwe inzichten bij, ook al hoef je het er daarom nog niet mee eens te zijn.”

“Ik heb alle boeken van Vásquez gelezen. Ik vond zijn eerste roman bijzonder goed en ben hem blijven volgen, ook omdat ik later een reis gemaakt heb naar Colombia en ik het altijd interessant vind boeken te lezen van auteurs van het land waar ik naartoe reis. Ik verwacht me aan een meeslepend verhaal met gedachten en vragen waar je zelf nog lang over kunt nadenken.”

Annelies Beck is een Vlaamse journaliste en auteur. Ze presenteert het duidingsprogramma ‘Terzake’ op Canvas. Enkele jaren geleden debuteerde ze met de roman ‘Over het kanaal’. Binnenkort verschijnt haar tweede boek ‘Toekomstkoorts’.

Ben jij al lid van onze leesclub?

Schrijf je hier in en lees iedere maand mee.