Vijfhonderd mensen betogen tegen slachthuis in Tielt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zowat vijfhonderd betogers van verschillende dierenrechtenorganisaties hebben vandaag actie gevoerd aan het Exportslachthuis in Tielt. Ze eisen de sluiting of minstens de garantie dat er geen wantoestanden meer gebeuren, zoals die te zien waren op een filmpje van Animal Rights. Onder meer Animal Rights, Animal Liberation Front, Gaia, Animaux en peril en tal van buurtbewoners stonden zij aan zij voor de poorten van het slachthuis met spandoeken en pamfletten. Ze uitten er hun onvrede tegen de misbruiken in het slachthuis.

"Het is duidelijk dat het bedrijf niet geïnteresseerd is in het oplossen van problemen. Het enige dat ze willen is zo snel mogelijk weer open gaan", aldus Michel Vandenbosch van Gaia. "We kregen nog geen enkele garantie dat het welzijn van de dieren zal verbeteren in de toekomst. We eisen structurele garanties dat we geen zo'n weerzinwekkende wreedheden meer zien, maar we vrezen dat dat niet zal lukken en dan is er maar één oplossing, de sluiting", aldus Vandenbosch. "We geloven niet dat de situatie zal verbeteren, zeker niet nu het bedrijf de capaciteit bijna wil verdubbelen."

Animal Rights gaat een stap verder en eist de onmiddellijke sluiting. We geloven niet in het actieplan zoals het nu voorligt", aldus Benoit Van den Broeck, projectcoördinator bij Animal Rights. "We hebben een klacht ingediend bij het parket van Brugge en Gaia stelde zich burgerlijke partij. We zijn alvast tevreden met de opkomst. Dit overstijgt alle organisaties, het is dus belangrijk dat we hier samen zijn."

Er waren ook tal van buurtbewoners met pamfletten met "je suis Tielt" op. Zij klagen vooral de hinder aan, maar willen toch ook dat de dieren op een waardige manier behandeld worden.

Er werden witte rozen neergelegd aan de poort, om alle dieren te gedenken en opdat niemand snel zou vergeten wat er gebeurd is in het bedrijf.

bron: Belga