Problemen voor bezoekers aan arresthuis Antwerpse Begijnenstraat

Overbevolking en een aangepaste bezoekregeling in de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen zorgen ook bij de bezoekers voor spanningen. Bij het Gevangeniswezen erkent men dat er een probleem is. Daarover bericht Gazet Van Antwerpen. De bonden bevestigen het nieuws. Door besparingen werden vorige zomer meerdere bezoekmomenten geschrapt. Om zeker te zijn van een plaats, begonnen bezoekers geregeld zelfs vóór 06.00 uur aan te schuiven voor een bezoekmoment. Soms krijgen mensen na uren wachten te horen dat ze toch niet meer binnenmogen. De situatie leidde al tot opstootjes tussen wachtenden.

“Er is de overbevolking, alsook dat er bespaard wordt op het personeel. Er zijn een aantal incidenten geweest”, zegt ACOD-afgevaardigde Robby De Kaey. “We hebben dat aan de directie gemeld omdat het echt niet kon dat personeel bij aankomst aangeklampt werd.” Ook ACV-delegué Bert Verhulst ziet een oorzaak in overbevolking en daarmee gepaard gaande hogere bezoekersaantallen. “We hebben overleg gehad en er zijn nu een aantal mensen op transfer gezet. Als het aantal gedetineerden daalt, daalt ook het aantal bezoekers.”

Maandelijks wordt de werksituatie nu herbekeken, zegt Verhulst nog. Momenteel zijn er volgens de bonden zo’n 640 gedetineerden en ruim 250 personeelsleden, terwijl het afgesproken kader volgens ACOD op 272 personeelsleden ligt. Volgens De Kaey wordt in oktober opnieuw bekeken of de bezoekregeling al dan niet zoals vroeger wordt georganiseerd.

In Gazet Van Antwerpen erkent het Gevangeniswezen dat er een probleem is. Er is overleg met de bonden en verschillende besturen. Het is nog niet duidelijk welke concrete maatregelen zullen worden genomen, klinkt het.

bron: Belga