Oppositie wil rechters afzetten in Venezuela

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de tijdelijke ontbinding van het parlement door het Hooggerechtshof in Venezuela eist de oppositie de afzetting van de zeven bevoegde rechters. "Deze rechters kunnen niet ongstraft blijven", verklaarde vicevoorzitter van de nationale vergadering, Freddy Guevara, in Caracas. Ook vandaag kwam het tot protest bij de oppositie, zo werd onder andere een grote weg geblokkeerd. "We moeten elk dag onze stem laten horen en onze rechten claimen. Samen kunnen we dat", zei afgevaardigde Miguel Pizarro. Voor morgen is een grote manifestatie in Caracas gepland. Doel van de intrekking van het vonnis is de bevolking tot rust te brengen, zei viceparlementsvoorzitter Guevara. "Ze willen ons bedriegen, we moeten denken dat alles weer in orde is."

De oppositie sprak van een staatsgreep. Na hevig internationaal protest werd de ontbinding van het parlement in het weekeinde ongedaan gemaakt, eerder had de nationale veiligheidsraad voorgezeten door de socialistische president Nicolás Maduro gevorderd het besluit te onderzoeken. De manier van handelen versterkt de twijfel over een echte scheiding der machten. Voorzitter van het Hooggerechtshof is de omstreden socialist Maikel Moreno.

Maduro had de laatste tijd vooral met decreten geregeerd. Bovendien annuleerde het Hooggerechtshof vele parlemenentaire besluiten en wees inspraak van de hand tegen de uitzonderingstoestand, die de machtspositie van Maduro nog versterkte. Sinds de afgetekende zege van de alliantie "Mesa de la Unidad Democrática" bij de parlementsverkiezingen van 2015 is er een duidelijke strijd tussen de uitvoerende en de wetgevende macht. Volgens de oppositie is door de partijdige rechterlijke macht de scheiding der machten sowieso al opgeheven en vertoeft het land al langer in een schijndemocratie.

Het land met de grootste oliereserves ter wereld is onder Maduro afgegleden in een diepe bevoorradingscrisis. De inflatie is de hoogste ter wereld. Maduro acht een "economische oorlog" van het buitenland en de lage olieprijs verantwoordelijk voor het gebrek aan levensmiddelen en medicamenten. Hij klopte onlangs bij de Verenigde Naties aan voor de levering van geneesmiddelen.

bron: Belga