Febelauto haalt juridische slag thuis in strijd tegen illegale autosloperijen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Febelauto, de Belgische organisatie die de inzameling en recyclage van afgedankte auto's aanstuurt, heeft een langlopende juridische procedure gewonnen tegen een bedrijf dat zonder erkenning autowrakken ontmantelde. "Een belangrijke overwinning in de strijd tegen oneerlijke concurrentie van illegale centra", zo stelt Febelauto vandaag in een persmededeling. Febelauto had het Limburgse bedrijf F-Parts drie jaar geleden voor de rechter gedaagd omdat het afgedankte auto's ontmantelde om de onderdelen op de tweedehandsmarkt te verkopen. Het bedrijf beschikte daarvoor niet over de vereiste vergunningen en werd ook niet erkend door de Openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Febelauto haalde het niet, maar trok naar het Antwerpse hof van beroep, dat de organisatie nu toch gelijk geeft. Het hof veroordeelde F-Parts voor oneerlijke marktpraktijken die het bedrijf een voordeel boden op concurrenten die zich wel in de regel stellen, meldt Febelauto. Daarnaast riskeert het bedrijf een dwangsom van 1.000 euro per dag en per voertuig als het doorgaat met zijn illegale praktijken of zich nog als erkend centrum voordoet.

Directeur Catherine Lenaerts van Febelauto spreekt van "een belangrijke stap" in de strijd tegen oneerlijke concurrentie van illegale centra. De organisatie screent de markt in nauwe samenwerking met de gewestelijke overheden. Zo bestaan er plannen om trackers en drones in te zetten om de illegale verwerking van wrakken op te sporen. "Ons ultieme doel is een gesloten traceerbaarheid waarmee afgedankte voertuigen permanent kunnen worden opgespoord", besluit Lenaerts.

bron: Belga