Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem stuurt opnieuw kat naar Europees Parlement

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem stuurt opnieuw kat naar Europees Parlement
Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem stuurt opnieuw kat naar Europees Parlement

Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse voorzitter van de Eurogroep, heeft voor de derde keer een uitnodiging van het Europees Parlement geweigerd om van gedachten te wisselen over het noodprogramma voor Griekenland. Dijsselbloem beroept zich op een te drukke agenda, maar in het parlement wordt ’s mans houding unaniem veroordeeld. Ook door zijn eigen socialistische fractie. “Jeroen Dijsselbloem heeft nog maar eens onze uitnodiging afgeslagen om deel te nemen aan een debat over Griekenland”, opende voorzitter Antonio Tajani vandaag de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg. “Ook al kan hij wettelijk niet verplicht worden om (aan de debatten) deel te nemen, we verwachten van iemand die enorme opofferingen vraagt van het Griekse volk dat hij zich bij zijn vertegenwoordigers komt verantwoorden.” Volgens Tajani is dat een kwestie van beleefdheid.

Ondanks de afwezigheid van Dijsselbloem gaat het debat over Griekenland toch door. De Europese Commissie en de Raad zullen er een verklaring afleggen. De verschillende fractieleiders veroordeelden de afwezigheid van de Nederlandse minister van Financiën. “Schandalig”, “onaanvaardbaar”, “misprijzend” voor burgers en instellingen, zei Philippe Lamberts van de groene fractie.

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt maakte van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor de aanstelling van een permanente Eurogroep-voorzitter. Die zou uit de vicevoorzitters van de Europese Commissie moeten worden gekozen, zodat hij/zij meteen aan de controle van het Europees Parlement kan onderworpen worden.

Dijsselbloem zit al sinds 2013 de Eurogroep voor. Hij staat bekend om zijn ‘harde’ lijn, waarbij hij Europese financiële steun koppelt aan stevige hervormingen.

Bron: Belga