Afghanistan wil elitetroepen voor strijd tegen de taliban verdubbelen

Het Aghaanse leger wil zijn speciale troepen verdubbelen om de radicaalislamitische taliban beter te kunnen bestrijden. Dat heeft een woordvoerder van Defensie, generaal Mohammed Radmanish, vandaag in Kaboel bevestigd. “We willen de elitetroepen tegen 2020 verdubbelen, zodat we over comptente eenheden beschikken die het terrorisme en de taliban over heel het land kunnen bestrijden”, zei hij. Rekrutering en opleiding van de manschappen zullen dit jaar nog beginnen. Over de huidige sterkte van de special forces wilde Radmanish geen commentaar geven. Volgens Duitse instructeurs van het Afghaanse leger zouden de elitetroepen tot nu toe 7 procent van de officieel 352.000 manschappen tellende troepenmacht uitmaken. De elitetroepen nemen echter 40 procent van alle gevechten voor hun rekening.

Amerikaanse generaals hebben de afgelopen tijd meer internationale soldaten voor Afghanistan geëist, ook al om de sinds 2014 sterk ingekrompen trainingsmissie van de NAVO weer aan te zwengelen. Momenteel traint de NAVO de Afghaanse bondgenoot door een gebrek aan personeel slechts tot op korpsniveau.

De taliban zetten de Afghaanse strijdkrachten steeds meer onder druk. Alleen al in 2016 waren tot november volgens Amerikaanse militaire bronnen 6.785 soldaten en politieagenten gedood en nog eens 11.777 verwond, een veelvoud van de verliezen van de internationale troepen in Afghanistan in 15 jaar. De regering controleert momenteel nog slechts 60 procent van het land en het volgende lenteoffensief van de taliban staat voor de deur.

bron: Belga