Bom eist mensenlevens in metro Sint-Petersburg

Metro Sint-Petersburg
AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA

Bij een ontploffing tussen twee metrostations in Sint-Petersburg zijn zeker tien doden gevallen. Er zijn ook minstens dertig gewonden.

Volgens het persagentschap Interfax is de ontploffing het gevolg van zelfgemaakte spijkerbommen, maar dat is nog niet bevestigd. De knal vond plaats in een metrowagon tussen de haltes ‘Sennaja plosjtsjad’ en ‘Technologitsjeski institoet’ omstreeks 14.20 uur lokale tijd, aldus het nationale antiterreurcomité (NAK).

Het hele metronet werd geëvacueerd en stations werden een paar uur lang gesloten. In een andere metrohalte, ‘Plosjtsjad Vostanija’, werd volgens Interfax een niet-ontplofte bom gevonden, die even later onschadelijk gemaakt werd. Bewakingscamera’s hebben volgens Interfax de vermoedelijke dader gefilmd. «De videocamera’s van de metro hebben de vermoedelijke organisator van de ontploffing gefilmd», zei een anonieme vertegenwoordiger van de autoriteiten aan het agentschap.

«Terreuraanval»

Het kantoor van de Russische openbaar aanklager noemde de ontploffing een terreuraanval. Dat zei woordvoerder Aleksandr Koerennoj aan nieuwszender Vest-24. De openbaar aanklager zal alle omstandigheden van de ontploffing onderzoeken, ook de veiligheidsmaatregelen, aldus de woordvoerder. Een paar uur na de aanslag werd al een aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor twee personen, waaronder de vermoedelijke dader. De politie baseert zich daarvoor op de videobeelden van de bewakingscamera’s die in de metro hangen.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin betuigde kort na de explosie zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers. Volgens de president worden verschillende hypotheses onderzocht, ook terrorisme. «De oorzaken zijn onduidelijk, daarom is het te vroeg om hierover te spreken, het onderzoek zal dat uitwijzen», aldus de president. Poetin ontmoette gisteren in de buurt van Sint-Petersburg de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko.

https://twitter.com/Ivan226622/status/848875035934720000?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Ffr.metrotime.be%2F2017%2F04%2F03%2Fmust-read%2Fexplosion-metro-de-saint-petersbourg%2F