Jupiler Pro League – Tien Gentenaars dienen Club Brugge meteen een nederlaag toe

Jupiler Pro League - Tien Gentenaars dienen Club Brugge meteen een nederlaag toe

AA Gent heeft zondagavond de topper van de eerste speeldag in Play-off I met 2-1 gewonnen van landskampioen Club Brugge. De West-Vlamingen kwamen in de Slag om Vlaanderen in de Ghelamco Arena al na acht minuten 0-1 voor via een treffer van Wesley, Gent trok de scheve situatie echter nog voor de rust recht met twee doelpunten van Moses Simon: na 25 minuten met een heerlijke knal, op slag van rusten trof de Nigeriaan van op de stip raak. In de stand doet Gent, dat tot op de laatste speeldag moest bikkelen om Play-off I te halen, een uitstekende zaak. De troepen van Hein Vanhaezebrouck klimmen met 28 punten naar de derde plaats. Club is tweede met 30 punten en ziet de kloof met leider Anderlecht groeien tot vier punten. Paars-wit deed vrijdagavond al wat het moest doen door in Waregem met 1-2 te winnen.
Bij Club Brugge verraste coach Michel Preud’homme door voorin Wesley de voorkeur te geven op topschutter Jelle Vossen, die naast Bjorn Engels op de bank mocht plaatsnemen. MPH had echter het geluk aan zijn zijde, want het was Wesley die na acht minuten de bezoekers op een 0-1 voorsprong zette. Op assist van Lex Immers kopte de Braziliaan eerst nog tegen de paal, in de rebound liet hij Gent-doelman Kalinic kansloos. In een bikkelharde en intense eerste helft was het de enige kans voor de Bruggelingen, maar aan de overzijde werkte ook AA Gent aan honderd procent af. Twee keer ging er defensief mistasten van Laurens De Bock aan vooraf. Na 25 minuten hield de flankverdediger onoordeelkundig een hoge bal in het spel, het leer kwam bij Samuel Kalu terecht die aan de tweede paal Moses Simon bereikte. De Nigeriaan twijfelde niet en kegelde na 25 minuten de gelijkmaker in één tijd voorbij Butelle in doel. Op slag van rusten beging De Bock vervolgens handspel in de zestien, waardoor de bal terecht op de stip ging: Moses Simon zette zich achter de bal en knalde zijn tweede van de avond knap tegen de netten.
In de duels verloor de thuisploeg af en toe de controle en dat resulteerde vijf minuten in de tweede helft in een tweede gele kaart voor William Troost-Ekong na een trekfout op Jelle Vossen. Gent kwam zo nog veertig minuten met een man minder te staan en de bezoekers uit Brugge voerden stilaan de druk op: de ingevallen Engels, Vossen en Immers vonden echter Kalinic op hun weg. Zonder de geblesseerden Lior Refaelov, José Izquierdo, Anthony Limbombe en Abdoulay Diaby zat er echter te weinig voetballend vermogen in het Brugse elftal om de Gentenaars echt in verlegenheid te brengen. Op karakter en met hoge ballen werd de kooi van Kalinic in de slotfase nog belegerd, maar Gent hield stand en boekte zo een verdiende zege tegen de rivalen uit Brugge.
De tweede speeldag in Play-off I wordt komend weekend afgewerkt. Vrijdag staan KV Oostende en Zulte Waregem voor een heruitgave van de Bekerfinale, waarin Essevee twee weken geleden aan het langste eind trok. Zaterdag ontvangt Club Brugge in het Jan Breydelstadion Charleroi, AA Gent moet zondag op bezoek bij competitieleider Anderlecht.

bron: Belga