Jupiler Pro League - Lierse stunt met zege tegen Standard

Lierse heeft zondagavond op de eerste speeldag in Play-off IIa in eigen huis met het kleinste verschil (1-0) gewonnen van Standard Luik. Manuel Benson scoorde na zeventien minuten voor de tweedeklasser het enige doelpunt van de wedstrijd. Na het missen van de finale van de Proximus League werd Lierse-coach Eric Van Meir op straat gezet door clubeigenaar Maged Samy en daar was een deel van het Lierse-publiek het niet mee eens. Bij wijze van protest volgden zij de wedstrijd tegen de Rouches vanuit verscheidene bars in het centrum van Lier, het gevolg was een desolaat Herman Vanderpoortenstadion. De weinige aanwezige toeschouwers kregen na zeventien minuten een verrassing van formaat voorgeschoteld, toen de twintigjarige Belgische middenvelder Manuel Benson het leer met links voorbij Standard-doelman Jean-François Gillet in doel mikte.

De Rouches hadden aangekondigd hun mislukte seizoen deels te willen rechtzetten door via Play-off II toch nog de poorten van de Europa League open te beuken, maar daar was op het Lisp weinig van te merken. De Luikse fans keerden zich tegen hun team en begonnen om het ontslag van Aleksandar Jankovic te schreeuwen. De stoel van de Servische coach bij Standard begint dan ook stevig te wankelen.

In Play-off IIa haalde traditieclub Union het zaterdag al met liefst 3-0 van KV Mechelen, dat pas op de slotspeeldag van de reguliere competitie naast een ticket voor Play-off I greep. Mombongo-Dues (14.) en Vandiepenbeeck (22.) zorgden voor een 2-0 ruststand in het Koning Boudewijnstadion, na de pauze zette Rajsel met een strafschop na vijftig minuten de 3-0 eindstand op het scorebord.

In de andere wedstrijd in de poule haalde Sint-Truiden het op Stayen met dezelfde cijfers van Waasland-Beveren. Stef Peeters scoorde na 55 minuten de openingstreffer, Roman Bezus (72.) en Pieter Gerkens (85.) van op de strafschopstip dikten verder aan tot 3-0. Union, STVV en Lierse komen met drie punten aan de leiding van de groep.