Egyptisch gerechtshof staat overdracht eilanden aan Saoedi-Arabië toe

Egyptisch gerechtshof staat overdracht eilanden aan Saoedi-Arabië toe
Egyptisch gerechtshof staat overdracht eilanden aan Saoedi-Arabië toe

Een Egyptisch gerechtshof in Caïro heeft toestemming gegeven om twee strategische eilanden in de Rode Zee aan Saoedi-Arabië over te dragen. Het hof voor spoedeisende gevallen gaat zo in tegen de uitspraak van een andere rechtbank, die in januari de overdracht van de eilanden Tiran en Sanafir nietig verklaarde. De beslissing van vandaag komt nu er tekenen zijn van toenadering tussen Caïro en Riyad, na maanden van spanningen. De Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi en de Saoedische koning Salman hebben elkaar vorige week in Jordanië ontmoet, in de marge van de top van de Arabische Liga.

Egypte had in april vorig jaar een grensverdrag gesloten met Saoedi-Arabië. Daarin werd vastgelegd dat twee onbewoonde eilanden in de Rode Zee, Tiran en Sanafir, opnieuw onder de controle van Riyad vallen. De eilandjes, aan de ingang van de Golf van Akaba, maakten sinds 1950 deel uit van Egypte.

Het grensakkoord leidde tot heel wat protest bij de Egyptische bevolking. Het regime heeft honderden mensen laten oppakken die actie hadden gevoerd tegen de overdracht van de eilanden.

Saoedi-Arabië had Egypte heel wat financiële steun gegeven nadat de islamistische president Mohammed Morsi in 2013 werd verdreven door al-Sisi. Maar de jongste maanden zijn de relaties tussen beide landen weer fel bekoeld, als gevolg van meningsverschillen over de conflicten in Syrië en Jemen.

Bron: Belga