Frances: “Ik heb nog geen enkele negatieve recensie gelezen”

Met haar hit ‘Don’t worry about me’ doet ze haar uiterste best om je traanklieren aan het werk te zetten, maar in het echte leven mikt de franke Frances eerder op je lachspieren met haar aanstekelijke vrolijkheid. De debuutplaat van deze 23-jarige zangeres gaat door het leven onder de noemer ‘Things I’ve never said’, een bijzonder eerlijk relaas getapt uit een bloedend tienerhart.

De Britse Sophie Frances Cooke heeft een druk jaar achter de rug. Terwijl ze de laatste hand aan haar debuutplaat legde, had ze onverwacht een Spotify-hit te pakken met haar single ‘Say it again’ en werd ze genomineerd voor zowel de BRITs Critic’s Choice Award als voor BBC Sound of 2016.

Ook nu, twee weken na de release van haar debuut, klinken er niets dan lovende woorden. Dat beseft ze zelf maar al te goed. «Alle recensies die ik gelezen heb, zijn positief. Ik ben er zeker van dat er her en der ook wel iets negatief verschenen is, maar dat heb ik gelukkig nog niet gelezen», lacht ze.

Zingen uit noodzaak

Haar heldere stem en haar directe, open lyrics leverden haar al snel vergelijkingen op met Adele en Carole King. Als buitenstaander zou je zomaar tot de conclusie kunnen komen dat het voor de 23-jarige zangeres erg hard gaat, maar zelf is ze het daar absoluut niet mee eens.

«Ik, snel succes? Helemaal niet: ik werk al jaren aan deze plaat! (lacht) Al sinds mijn twaalfde componeer ik liedjes op de piano, al gaan de nummers op dit album natuurlijk niet zo ver terug», verklaart ze. Toch is ze zelf min of meer toevallig op het podium beland. «Eigenlijk wilde ik songschrijver worden. Jammer genoeg was het niet zo simpel om mensen te vinden die mijn nummers wilde zingen en deed ik het bijgevolg maar zelf.»

Haar carrière kwam in een stroomversnelling toen ze in contact kwam met haar huidige manager, die haar pushte om haar muziek zelf op een podium te brengen. «Ik ben er lang van overtuigd geweest dat ik als zangeres niet volledig mezelf zou kunnen zijn. Zo vreesde ik dat er op het podium geen plaats zou zijn voor mijn piano. En bovendien heb ik pas op latere leeftijd ontdekt dat ik graag zing. Vroeger was dat voor mij gewoon een manier om mijn nummers te slijten aan andere artiesten.»

Moodboard

Als luisteraar is het moeilijk om je voor te stellen dat ze de eerlijke, openhartige songs oorspronkelijk voor andere artiesten neerpende. «Toen ik mijn eerste nummers schreef, vertrok ik echt vanuit een soort moodboard met daarop een paar richtlijnen voor mezelf om zeker te zijn dat mijn muziek paste binnen de huidige trends. Die aanpak heeft me geen windeieren gelegd, ik heb een paar keer een ‘hit’ gescoord in het bloggersmilieu. Nu probeer ik me vooral te focussen op mijn fans: zij moeten zich kunnen herkennen in mijn liedjes. Daar haal ik mijn voldoening uit als artiest.»

Mare Hotterbeekx
Frances speelt op 21/04 in de AB te Brussel.