Ter dood veroordeelde husky krijgt gratie van gouverneur

Ter dood veroordeelde husky krijgt gratie van gouverneur
Archiefbeeld Pixabay

De gouverneur van de Amerikaanse staat Maine heeft een husky gratie verleend. De hond had de doodstraf gekregen nadat hij een soortgenoot van het leven had beroofd.

Een ingewikkelde rechtszaak heeft ertoe geleid dat de Paul LePage, de gouverneur van de Amerikaanse staat Maine, tussen is gekomen en gratie heeft verleend aan de veroordeelde husky. Dat bericht Bangor Daily News. Megan Maloney, verantwoordelijke officier van justitie, is het daar niet mee eens. Zij onderzoekt nu of dat wel in de macht van de gouverneur ligt.

Dakota de husky kwam voor het eerst in opspraak in 2016, toen hij de hond van een buur had doodgebeten. De rechter oordeelde toen dat de hond in een kooi moest verblijven. De viervoeter wist te ontsnappen en viel weer een hond aan bij dezelfde buur.

De misnoegde buurman stapte opnieuw naar de rechtbank. De aanklager stelde dat de hond duidelijk extreem gevaarlijk is. Het gerecht ging daarmee akkoord en besliste dat Dakota moest worden afgemaakt.

Maar intussen was er een complicatie opgetreden. Dakota zat op gerechtelijk bevel in een asiel, maar iemand had haar sindsdien geadopteerd. Het dierenasiel gaf bovendien aan dat de husky helemaal niet agressief was en dat de nieuwe eigenaars recht hebben op een degelijk proces.

Dankzij een dierenrechtenorganisatie kwam de zaak tot bij gouverneur Paul LePage, die de hond gratie schonk. De openbare aanklager legt zich daar niet bij neer. Maloney onderzoekt daarom of LePage die autoriteit wel heeft.

Geen eenvoudig onderzoek, maar er is wel een precedent. In 1984 werd in Maine al een hond ter dood veroordeeld. Iemand wou de gouverneur toen ook aanschrijven, maar een dierenrechtenorganisatie ontvoerde de hond, zodat de autoriteiten hem niet konden doden.