Ronde van Vlaanderen - Peter Sagan: "Iedereen in het peloton is favoriet"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) is morgen de titelverdediger in de Ronde van Vlaanderen. De wereldkampioen arriveerde gisteren in het teamhotel in Roeselare en gaf vanmiddag een persconferentie. Veel gaf de Slovaak daar niet prijs. "Ja, hij wil graag winnen. Wie niet?" Jaren geleden was Sagan het Engels niet machtig en verliep communicatie moeizaam, nu hij de taal beter spreekt, heeft hij er vaak nog weinig zin in. "Waarom ik naar Monaco trok na Gent-Wevelgem? Wel, omdat ik dat ook vorig jaar heb gedaan en toen de Ronde won. Nu wou ik ook even uit de koers zijn, op het gemak thuis." En wat deed hij dan in Monaco? "Eten, slapen, drinken en rijden met mijn koersfiets", klonk het kort. "Na de Ronde blijf ik een week nog in Vlaanderen, met het oog op Parijs-Roubaix. Nu hield ik het een weekje thuis."

In Gent-Wevelgem had Sagan een akkefietje met Niki Terpstra, klaagde hij na afloop over "a cheap game." "Iedereen fietst tegen mij, dit motiveert me nog meer", stelde hij toen. Nu wou hij er nog weinig over kwijt. "Dat is voorbij, het verleden. Neen, ik heb er niet meer met Niki over gepraat, na de koers moest ik snel weg, het vliegtuig halen richting Monaco (lachje)."

Wie zijn volgens hem de favorieten voor zondag? "Dat zal zoals een Kindersurprise zijn", zocht hij lang naar een origineel antwoord. "Een verrassing. Iedereen in het peloton is favoriet. Greg Van Avermaet rijdt zeker heel sterk. Maar we moeten niet alleen naar Greg kijken. Er zijn veel renners die je in de gaten moet houden. Het gaat niet alleen om twee renners zondag, je moet opletten voor iedereen. Hopelijk draait alles goed, heb ik het geluk aan mijn zijde en heb ik goede benen."

Vorig jaar won Sagan Gent-Wevelgem. Gaf hem dat meer vertrouwen of niet met het oog op de Ronde, hoe zit het dan nu met zijn gemoedstoestand? "Het gaat niet altijd om de resultaten. Ik heb altijd vertrouwen. Om een koers te winnen heb je geluk nodig en een goede dag."

Ook op de vraag welke koers hij het liefst wint, een tweede Ronde van Vlaanderen of een eerste Parijs-Roubaix, kwam weinig antwoord. "We zullen zien hoe de Ronde morgen loopt. Beide wedstrijden zijn heel belangrijk." Ja, maar wat waren dan zijn grote doelen dit jaar? "Kan jij jouw doel vertellen", repliceerde Sagan. "Was het jouw doel in het leven om mij deze vraag te stellen?" Door de Ronde een tweede jaar op rij te winnen in de regenboogtrui kan Sagan voor een unicum zorgen, maar dat zegt de Slovaak niet veel: "Tja, dat zijn maar statistieken."

Tot slot ging het over de zogenaamde "body check" met Maxime Vantomme tijdens Gent-Wevelgem, waar hij tijdens een uitzending van Extra Time veel kritiek op kreeg. "Ik deed dat zeker niet met opzet", gaf hij aan. "Ik wou naar voren rijden, maar ik had wat problemen met mijn fietshendel, die zat vast onder het zadel van een andere renner. Ik moest me loshaken, naar links uitwijken, verloor een beetje de balans, moest corrigeren, waardoor ik hem raakte, maar dit is zeker niet met opzet gebeurd. Het was ook niet zo erg, ik raak hem even, meer niet, het was niet echt een 'body check'. Mijn excuses dat ik iets fout deed, maar het was echt niet zo bedoeld."

bron: Belga