Nieuwe fietsbrug sluit missing link op fietsostrade aan station Antwerpen-berchem

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Antwerpen is vanmiddag met succes een grote fietsbrug geplaatst over de Singel. De brug maakt fietsen vlotter voor duizenden gebruikers van de fietsostrade Antwerpen-Mechelen. Ook zorgt het kunstwerk voor een vlotte aansluiting op de fietsparking aan het station Antwerpen-Berchem. IN het najaar wordt de brug in gebruik genomen. De Singel is van vrijdag- tot zaterdagavond afgesloten voor alle verkeer tussen de Posthofbrug en de Borsbeekbrug. Er werd een grote kraan opgesteld om een fietsbrug op haar plaats te hijsen. Met heel wat kijklustigen in de buurt werd het gevaarte aangevoerd, dat bestaat uit twee delen van elk 110 ton, die samen een brug van 45 meter lang vormen. Daarmee wordt een belangrijke schakel verwezenlijkt op de drukke fietsostrade F1, tussen Antwerpen en Mechelen.

Volgens provinciaal gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA) zorgt de brug voor een veilige en snellere oversteek over het drukke kruispunt. Naar schatting zullen er per dag zowat 5.000 fietsers gebruik van maken, wat dus ook het kruispunt zelf zal ontlasten. Volgens Lemmens negeren door de lange wachttijden nu heel wat fietsers het rode licht.

De brug, die vanmiddag zoals voorzien op haar plaats werd gelegd, sluit ook rechtstreeks aan op een fietsparkeergebouw van Antwerpen-Berchem, zodat ook de combinatie fiets en trein makkelijker wordt. De brug, die onderdeel is van een langer uit te voeren traject, kan nog niet meteen worden gebruikt. Daarvoor is het wachten tot het najaar. Het project kost zo'n 3,3 miljoen euro, betaald met zowel Vlaamse, provinciale, stedelijke als Europese middelen.

bron: Belga