Inwoners Sint-Pieters-Kapelle mogen weer naar huis

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ruim 300 inwoners van de Middelkerkse deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle mogen terugkeren naar hun woningen. Voor de mensen uit Zevekote is het voorlopig wachten tot de tank met salpeterzuur helemaal leeggepompt is en de nodige metingen zijn uitgevoerd. Het bewuste lek is gisteren rond 17.30 uur ontstaan bij een mestverwerkingsbedrijf in de Bazelaar. Door het lek in een tank kwam een aanzienlijke hoeveelheid salpeterzuur vrij. De tank van 26.000 liter was immers voor 60 procent gevuld met salpeterzuur. De situatie was pas na enkele uren onder controle.

De leegpompen van de tank is nog steeds niet afgerond. Voor het verwijderen van het residu salpeterzuur in de inkuiping van de tank wordt de hulp van chemiebedrijf BASF ingeschakeld, omwille van hun expertise. De brandweer zet extra waterschermen in voor deze behandeling.

Ondertussen mogen de inwoners van Sint-Pieters-Kapelle wel naar hun woningen terugkeren. De coördinatie van die operatie gebeurt aan de kerk van Sint-Pieters-Kapelle, waar de inwoners zich kunnen aanmelden. Er wordt wel gevraagd om de woningen na vrijgave voldoende te ventileren. Officiële informatie over de toestand in Zevekote wordt verspreid via @crisiswvl of via Facebook op Noodplanning West-Vlaanderen. Mensen met vragen kunnen terecht op het algemeen noodnummer 1771.

bron: Belga