Tom Boonen start in zijn laatste Ronde

door
Belga
Leestijd 3 min.

Tom Boonen start zondag in zijn laatste Ronde van Vlaanderen. De 36-jarige Antwerpenaar mocht al drie keer juichen in "Vlaanderens Mooiste", in 2005, 2006 en 2012. Vorig jaar werd hij vijftiende, het jaar voordien zevende en in 2013 finishte hij niet na een valpartij. Met de Ronde van Vlaanderen, de Scheldeprijs en Parijs-Roubaix gaat Tom Boonen in zijn laatste drie koersen van start. Boonen liet zich de voorbije weken niet meteen opvallen in de andere kasseiklassiekers. Wel trok hij eens stevig door op zijn Taaienberg en werd hij zesde in Gent-Wevelgem, waar hij de sprint in het peloton om de vijfde plaats verloor van John Degenkolb. Wedijveren met Peter Sagan en Greg Van Avermaet lijkt toch iets te hoog gegrepen. Uiteraard is Boonen één van de kopmannen bij Quick-Step Floors, maar in de rangorde heeft Philippe Gilbert wellicht iets meer streepjes achter zijn naam, al voelt Boonen zich ook sterk. "Phil koos gewoon telkens voor de goede aanval", doet Boonen zijn verhaal. "Eens hij weg was de voorbije koersen, was het aan ons om te controleren. Dan rijd je een iets minder opvallende koers, maar ik voel me goed en ik heb zowel in de E3 Harelbeke, als in Gent-Wevelgem mooie resultaten bij elkaar gefietst. Ik kan tevreden zijn."

"Sowieso is het voor mij moeilijker om de Ronde te winnen dan Parijs-Roubaix", herhaalde hij nog een keer. "De nieuwe Ronde is voor renners met meer explosiviteit in de benen." Of Boonen de opeenvolging van Oude Kwaremont en Paterberg zal kunnen verteren, is zeer de vraag. "Ik denk wel dat ik sterk genoeg zal zijn om die twee jongens, Greg Van Avermaet en Peter Sagan, te volgen. Op de Oude Kwaremont en de Paterberg spreken de benen. Ik voel me goed, maar vooraf kan je natuurlijk veel voorspellingen doen. Ik hoop mijn rol te kunnen spelen."

Boonen trainde vanochtend nog achter de brommer, met Johan Vansummeren als gangmaker. De Limburger is intussen met pensioen, veel woorden werden niet uitgewisseld. "Johan en ik zien elkaar wel vaker. Het is niet dat er veel tijd is om aan kletspraat te doen. Ja, hij is gestopt (door hartproblemen), maar het is niet dat we het daar over hebben. Het is niet dat hij vandaag opeens veel te vertellen had of nieuws had. We hebben vijf à tien minuten gesproken voor de training, en daarna was het gewoon achter de brommer hangen langs het kanaal. Meer moet je daar niet achter zoeken."

Boonen start in zijn laatste Ronde. "Ik kijk uit naar zondag en ook naar de wedstrijden daarna. Het wordt mijn afscheidsweek. Het zal speciaal worden, maar heel veel ben ik er niet mee bezig. Ik probeer de focus op de koers te houden. In Tirreno-Adriatico kwamen veel renners afscheid nemen, de voorbije wedstrijden heb ik dat minder gemerkt. Nu duwen ze me gewoon aan de kant (lacht). Dat is het verschil. Neen, ik ben er niet heel de tijd mee bezig, met dat afscheid. Supporters zeggen me: 'bedankt en tot ziens', meer niet. En ja, er wordt veel over me geschreven. Soms lees ik dat eens, soms niet. Ik ben in de eerste plaats met mijn koersen bezig, minder met dat afscheid, zoals ik al vaker zei. Volgende week, in Mol, met de Scheldeprijs, zal dat misschien wel emotioneel zijn, maar ik moet de focus op de koers houden en ik kijk er echt naar uit om zondag in mijn laatste Ronde te starten."

bron: Belga