Militairen gevraagd om transmigratieproblematiek snelwegparkings aan te pakken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Om de problematiek van inklimmende vluchtelingen op de snelwegparkings in Wetteren en Drongen (E40) en Kalken-Laarne (E17) aan te pakken, vragen gouverneur Jan Briers, burgemeesters van de betrokken gemeenten en hun politiezones, meer private veiligheidsagenten en waarom geen militairen, een betere omheining, camera's op de parkings en omliggende stations, alsook een financiële inspanning van de transportsector. Om de transmigratieproblematiek structureel aan te pakken, kondigde Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) begin februari een totaalplan met maatregelen aan voor alle snelwegparkings langs de E40 van Groot-Bijgaarden tot Mannekensvere. De jongste tijd werden echter problemen gesignaleerd op de vrachtwagenparking in Wetteren, die 's avonds vanaf 18 uur gratis opengesteld wordt als uitwijkmogelijkheid voor de 's nachts gesloten parking van Drongen, alsook op de parking van Kalken-Laarne langs de E17.

Om die problemen aan te pakken, bracht Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers de burgemeesters van Wetteren, Laarne en een vertegenwoordiger uit Gent samen, alsook de betrokken politiezones, de federale wegpolitie en het parket van Oost-Vlaanderen. "Het laatste wat we willen voorstellen, is de parkings sluiten, omdat we solidair willen zijn met de andere provincies en we in een groot stuk van Europa met hetzelfde probleem kampen", zegt Briers. "Maar om de onrust weg te nemen, stellen we meer visibiliteit voor wat veiligheid betreft. Daarmee bedoelen we dat we meer private veiligheidsagenten op parkings willen zien en waarom ook niet militairen de kans geven om ook daar te patrouilleren?"

Daarnaast zegt Briers dat de transportsector gevraagd zal worden een financiële inspanning te doen om de bewaking van parkings mee te financieren. "Want het zijn gewoonlijk geen Belgische vrachtwagens die daar parkeren, dus de sector moet haar verantwoordelijkheid nemen en ook de sensibiliseringsacties verderzetten."

Voorts wordt AWV gevraagd de camerabeveiliging te professionaliseren en controleren, zodat het parket beter bewegingen kan onderzoeken, en de omheining na te zien. Aan Securail worden ook meer en efficiëntere camera's in de grote en kleine stations in de buurt gevraagd.

bron: Belga