Japan verklaart nieuwe plaatsen bewoonbaar in buurt van kerncentrale Fukushima

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Japanse regering heeft in de omgeving van Fukushima opnieuw verschillende evacuatiebevelen opgeheven. Hoewel er bij de bevolking nog altijd bezorgdheid bestaat over de radioactieve straling, zijn drie gemeenten sinds vandaag weer deels bewoonbaar. De regering verklaarde delen van de steden Namie en Kawamata, ten zuidoosten van Fukushima, opnieuw geschikt voor bewoning. Ook in het dorp Iitate (noordoosten) werd het evacuatiebevel opgeheven. De overheid zegt dat de reinigingswerken in die gebieden zijn afgerond. Het voedsel dat er gekweekt werd, is ook opnieuw geschikt voor consumptie.

Door de maatregel kunnen ongeveer 32.000 mensen na meer dan zes jaar weer naar huis terugkeren. Maar verwacht wordt dat niet iedereen dat onmiddellijk zal doen. Niet alleen zijn er aan heel wat woningen nog herstellingswerken nodig, bovendien bestaat bij tal van Japanners nog de vrees voor radioactieve besmetting. Lokale ambtenaren hebben aangegeven dat er in sommige gebieden rond Fukushima nog altijd pieken in de stralingswaarden worden waargenomen.

In september 2015 had de Japanse overheid al aan 7.300 inwoners van de stad Naraha de toelating gegeven om terug naar huis te keren. Maar slechts elf procent is daarop ingegaan.

Bron: Belga