“Eerst voldoende vooruitgang over boedelscheiding, dan handelsgesprekken”

Eerst voldoende vooruitgang over boedelscheiding, dan handelsgesprekken

Als de boedelscheiding tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië voldoende opschiet, dan wil de Unie in een tweede fase van de onderhandelingen ook al gesprekken aanknopen over een handelsakkoord. Die toegeving aan de Britse premier Theresa May staat in de onderhandelingsrichtsnoeren die Europees president Donald Tusk vandaag heeft gepresenteerd. Een reeks flankerende maatregelen zullen echter minder naar de zin van Downing Street zijn. Twee dagen nadat May de Brexit-onderhandelingen op gang floot, presenteerde Tusk vandaag in Malta de ontwerprichtsnoeren die de Europese Unie zou moeten trekken in de onderhandelingen die maximaal twee jaar mogen duren. De Europese staatshoofden en regeringsleiders moeten de richtsnoeren op een bijzondere top op 29 april goedkeuren.

“We willen niet straffen. Brexit is op zich al genoeg een straf”, zo verklaarde Tusk, die zich schrap zet voor “moeilijke, ingewikkelde en soms confronterende onderhandelingen”. De president bepleit een gefaseerde aanpak. Als er in de eerste fase voldoende vooruitgang wordt geboekt over de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië, de financiële afwikkeling en andere voorwaarden van de boedelscheiding, dan kan in een tweede fase ook gesproken worden over de toekomstige relaties en een handelsakkoord.

May pleitte ervoor dat de onderhandelingen over de echtscheiding en de toekomst parallel zouden kunnen lopen. Maar die toegeving wordt geflankeerd door voorwaarden die minder naar de zin van de Britse regering zullen zijn. Zo stelt Tusk dat de Britten in een eventuele overgangsperiode na de Brexit in 2019 zouden moeten blijven bijdragen aan de begroting en onderhevig blijven aan de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie.

bron: Belga